Voorbeeld Ondernemersplan

Gratis tips en advies voor uw ondernemersplan!

Voorbeeld Ondernemersplan voor ZZP-er

ZZP-er staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. De laatste jaren zijn er veel ZZP-ers bijgekomen, dat komt voornamelijk door de vrijheid die de vaak ervaren professionals krijgen bij het zetten van deze stap. Er komt veel kijken bij zo’n overstap van in loondienst naar ZZP-er, daarom hebben we hieronder een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet.

  • Ook al heb je als ZZP-er geen personeel en vaak ook geen kantoorpand. Zaken als inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK) en het melden bij de belastingdienst is wel noodzakelijk.
  • Zorg voor een goede voorbereiding, er is veel te vinden op internet en er zijn tegenwoordig ook veel startersdagen en startersbijeenkomsten bij banken, KVK, netwerkgroepen etc.
  • Zorg voor een goede en passende bedrijfsnaam. Kijk meteen of de url voor de website nog beschikbaar is (bv: www.uwbedrijfsnaam.nl). Zorg er hiernaast voor dat u uw activiteiten kort en bondig kunt vertellen /  beschrijven.
  • Sta bij het opstarten ook stil bij het (eventueel) afsluiten van verzekeringen. Nu u niet meer in loondienst bent is het verstandig sommige zaken te gaan verzekeren, terwijl dit voorheen niet nodig was.
  • Denk goed na over of u de administratie zelf wilt doen of gaat uitbesteden. Uitbesteden kost geld, maar bespaard tijd. Zelf de administratie doen zorgt er ook voor dat u goed op de hoogte bent van de nog openstaande facturen etc.
  • Neem tijdig contact op met een bank om een rekening te openen. Tegenwoordig is het vaak snel geregeld, maar voorkom onnodige stress hierover.
  • Schrijf een goed ondernemersplan, ook als u geen krediet of lening van de bank nodig hebt. Een ondernemersplan geeft u houvast de eerste jaren en kunt u ook gebruiken om op terug te kijken en bij te sturen.
  • Geef niet op! Nu u gaat beginnen als ZZP-er gaan er vast en zeker ook tegenslagen komen. Zorg ervoor dat u tegenslagen overwint en er wat van leert in plaats van u er bij neer te leggen het bijltje erbij neer gooit.

Comments are closed.