Voorbeeld Ondernemersplan

Gratis tips en advies voor uw ondernemersplan!

Opstellen Prognoses Eerste Jaren

Voor een succesvolle start van een bedrijf komt nogal wat kijken. Een gedegen voorbereiding is cruciaal. In een gedegen voorbereiding voor een ondernemersplan komen ook de prognoses voor de eerste jaren om de hoek kijken. Hoeveel omzet gaat het bedrijf halen? Hoeveel kosten gaan er gemaakt worden? Wat zijn vaste kosten? En welke zijn variabel? En blijft er aan het eind van de rit nog geld over voor de ondernemer?

Voordat u goede prognoses op kunt stellen is het belangrijk goed vooronderzoek te doen. Met goed vooronderzoek kan een heleboel informatie van soortgelijke bedrijven gevonden worden.

De twee (veelal) belangrijkste aspecten in de prognoses zijn omzet en kosten. Ga niet zomaar uit van een bepaalde omzet dat u op jaarbasis gaat halen, maar onderbouw deze zorgvuldig. Hoeveel omzet is dat per maand? En hoeveel per dag? Ga ook na hoeveel tijd u in het halen van deze omzet moet steken en dan niet alleen het werk zelf, maar reken ook het vinden van nieuwe klanten acquisitie mee. Zorg er ook voor dat er ruimte is om eventuele tegenvallers op te vangen.

Ga met kosten ook zo zorgvuldig om. Ga uzelf niet rijk rekenen, maar denk goed na over welke kosten er allemaal gemaakt gaan worden. Welke kosten zijn vast (zoals bijvoorbeeld: huren pand en gas, water en licht) en welke zijn variabel (bijvoorbeeld: marketing- en reclamekosten). Neem ook voor de kosten wat extra op om ook hier financiele tegenvallers op te kunnen vangen.

Comments are closed.