Voorbeeld Ondernemersplan

Gratis tips en advies voor uw ondernemersplan!

Ondernemersplan Maken

Een goed ondernemersplan maken is niet makkelijk. Het is belangrijk om te realiseren dat niet alles in een keer goed hoeft te zijn. Het  ondernemersplan maken is namelijk een proces. Probeer in het beginnen zoveel mogelijk informatie te verzamelen en met zoveel mogelijk mensen te praten. Op deze manier kunt u een beeld vormen of u met alle onderwerpen bekend bent en alle onderwerpen heeft genoteerd die u wilt behandelen.

Vergeet niet tussentijds veel op te schrijven en in bijvoorbeeld een map te verzamelen. Op deze manier vergeet u niets door zo af en toe zaken door te nemen die u heeft opgeschreven en alweer vergeten was.

Nadat u heel veel info verzameld heeft kunt u het “trechter principe” toe gaan passen. Bepaalde onderwerpen gaat u behandelen en verder uitdiepen en andere onderwerpen schrapt u van uw lijst. Op deze manier bent u focus aan het aanbrengen.

Ondernemersplan maken (financiele gedeelte)

Het tekstuele gedeelte gaan veel startende ondernemers vrij aardig af, maar bij het financiele gedeelte komen vaak wat moeilijkheden. Een valkuil is vaak alles met betrekking tot de cijfers over te laten aan een boekhouder of accountant. Dit is wel erg makkelijk, maar mijn optiek niet de beste manier. U gaat ondernemen en u moet dus ook echt op de hoogte zijn van de cijfers. helemaal als u deze straks moet gaan verdedigen bij een eventuele financieringsaanvraag!

Gebruik maken van een boekhouder of accountant is prima om de puntjes op de “i” te zetten, maar probeer eerst zelf (eventueel met behulp van info op het internet) een goed financieel plaatje te krijgen. Succes met het ondernemersplan maken!

Comments are closed.